På NHOs årskonferanse 8. januar delte Emilie Stordalen sine refleksjoner om Gen Z og deres forventninger til fremtidens arbeidsliv. Hun beskrev tre sentrale kjennetegn:
- De er født digitale: Internett og sosiale medier er en naturlig del av deres hverdag, og de forventer informasjon og kommunikasjon som er tilgjengelig, ærlig og effektiv.
- Verdiorienterte: De krever at arbeidsgivere tar standpunkt i verdispørsmål, spesielt når det gjelder klima og sosial rettferdighet.
- Arbeidsmiljøet er viktig: De ønsker å bli sett og hørt, og de foretrekker ledere som er åpne og personlige.
(Her kan du se hele innlegget hennes).
En generasjon som utfordrer utdanningssystemet
I Agder har debatten om endringer i skolestruktur og inntaksordning i det siste handlet om hvordan vi best kan forberede ungdom til arbeidslivet. NHO Agder er tydelige i sitt svar: De er imot forslaget om å samle kommunene Arendal, Froland, Tvedestrand, Vegårshei, Åmli, Gjerstad og Risør i en felles inntaksregion. I stedet vil de beholde dagens modell, som gir ungdom i østregionen tilgang til mange ulike studieretninger, inkludert yrkesfag.
For NHO er dette avgjørende for å sikre at unge velger utdanningsløp som speiler behovene i det lokale arbeidsmarkedet. – Tilgangen til relevant kompetanse er avgjørende for videre utvikling av både arbeidsmarkedet og regionens konkurransekraft, understreker Anne Klepsland Simonsen, seniorrådgiver i NHO Agder.
Gode tiltak fra klyngene
Tiltak som skolebesøkene fra NEW Faces, der kvinner fra NODE- og Eyde-bedriftene inspirerer 10.-klassinger gjennom praktiske øvelser, viser hvordan vi kan skape engasjement og innsikt blant ungdom. Dette treffer direkte på Gen Zs ønske om å bli sett og hørt, samtidig som det gir dem mulighet til å utforske yrkesfaglige utdanninger.
– For bedrifter er det viktig å utvikle skole- og bedriftsbesøk slik at elevene får mulighet til å prøve seg på praktiske oppgaver og refleksjon. Å engasjere ungdom er en viktig øvelse for å vise dem alle mulighetene i arbeidslivet. Fremtidens arbeidsliv trenger flere unge som søker yrkesfaglig kompetanse, sier Anne.
Gen Z bringer med seg nye perspektiver som kan bidra til å forme arbeidslivet på nye måter. Deres fokus på verdier, klima og inkluderende arbeidsmiljøer gir arbeidsmarkedet og samfunnet utfordringer, men også muligheter. For å tilpasse oss deres behov og forventninger kan en fleksibel og rettferdig utdanningsmodell være en av flere strategier for å sikre at deres potensial blir godt utnyttet. De unge talentene som inntar arbeidsmarkedet kan oppleves som krevende, men de representerer også en kilde til inspirasjon og innovasjon som kan bidra til å utvikle et mer verdibasert og fremtidsrettet arbeidsliv.
Synliggjøring av unge talenter
Gjennom IM-prosjektet synliggjør Digin hvordan unge IT- og medieproduksjonslærlinger kan være en verdifull ressurs for arbeidslivet. Vi snakker med mange bedrifter og hører stadig flere positive historier om hvordan lærlinger bidrar med nye perspektiver og kompetanse. Dette er spesielt viktig i IT-bransjen, som har et stort behov for flere utviklere, og ikke minst – økt mangfold. Ved å legge til rette for og verdsette unge talenter, kan vi få mer inkluderende arbeidsmiljøer. En rapport fra McKinsey viser at mangfoldsrekruttering bidrar til økte inntekter for virksomheter. Mangfold og inkludering styrker innovasjon, forbedrer prestasjonsevnen, fremmer lagånd og øker kvaliteten på beslutningstaking. Dette gjør det til et sentralt fokusområde for selskaper som ønsker å oppnå bærekraftig vekst.
Vil du vite mer om IM-prosjektet? Les mer her.